Waar de OBA vroeger een openbare boekenkast was, zijn de uitgangspunten nu veranderd. Amsterdamse bibliotheken transformeren door de wensen van de doelgroep naar flexibele ruimtes voor mensen. Bij uitstek zijn OBA’s plekken waar events kunnen worden georganiseerd, maar ook taallessen, lezingen en andere inspirerende ontmoetingen. Een bruisend centrum voor iedereen in de buurt.
De duurzame wijk
In Nieuw-West was lange tijd weinig aandacht voor buurtvernieuwing, renovatie of sloop en nieuwbouw van woningen. Inmiddels werken gemeente, bewoners, ondernemers en vastgoedeigenaren in de buurt hard aan het verbeteren van de woonkwaliteit én duurzaamheid. Hoe raken bewoners betrokken bij veranderingen in de buurt? Hoe maken we de energietransitie voor iedereen toegankelijk?
Voedingsbodem voor kennisuitwisseling
Buurtcampus Nieuw-West bundelt projecten van de Hogeschool van Amsterdam, de Openbare Bibliotheek Amsterdam en andere samenwerkingspartners. Een deel van de onderwijs- en onderzoeksactiviteiten van de HvA vinden plaats in de Buurtcampus en HvA-studenten geven huiswerkbegeleiding aan middelbare scholieren. Zo ontstaat er niet alleen een rijke leeromgeving, maar ook een voedingsbodem voor kennisuitwisseling met de buurt.
Cocreatie
OBA wil, net als de HvA, fungeren als een verbindende schakel tussen Amsterdammers en organisaties die net als OBA bezig zijn met samen leren en samen leven. Via co-creatie in de Buurtcampus maakt OBA haar programma aantrekkelijker en passender voor de buurtbewoners. Het team van de Buurtcampus zet zich in om studenten te verbinden aan organisaties en bewoners van de wijk. Met elkaar ontwikkelen ze steeds meer kennis en oplossingen voor de vraagstukken die nu belangrijk zijn. Co-creatie staat centraal in deze contextrijke leeromgeving.
Elk kind een kans
De kansenongelijkheid in het Amsterdamse onderwijs is groot. Vooral kinderen die te maken hebben met een laaggeletterde sociale achtergrond, waarvan Nieuw-West er veel kent, zijn er de dupe van. Het sociaal maatschappelijk belang van de OBA wordt steeds groter. Voor elke locatie kijkt OBA nu hoe ze doormiddel van samenwerkingen en partners een nieuw bestaan kan krijgen. De studenten en onderzoekers delen hun kennis met de buurt via social media, presentaties, activiteiten, meetups, bijeenkomsten en spreekuren.
Kleurenpalet
Geuzenveld is tussen 1953 en 1959 gebouwd in zes buurten, elk naar het ontwerp van een andere architect: Jaap Bakema; Bernard Bijvoet; Ben Merkelbach; Cornelis Wegener Sleeswijk; Willem van Tijen en Willem Marinus Dudok. Het kleurenpalet van de buurtcampus zoekt zijn aansluiting in de jaren 50, gelijk aan het ontstaan van de wijk Geuzenveld. Groen, turquoise en oranje voeren de hoofdtoon met accenten van grafische patronen. Zo vermengt het verhaal van de plek zich met een fris ontwerp.