Langs de Gouwe in Waddinxveen staat een voormalige Maalderij. MINT werkte samen met Rhynleve Vastgoed aan de herontwikkeling van het gebouw. Het karakteristieke pand is getransformeerd van een bedrijfspand naar een woongebouw met dertien hele diverse woningen rond een gemeenschappelijke tuin. In het complex zijn een groot aantal verschillende woningtypes te vinden. Zo zijn er appartementen rondom de tuin, maisonettes met hele ruime balkons maar ook grondgebonden stadswoningen over vier lagen. Een deel van deze woningen heeft vanuit de woon- en slaapkamers een spectaculair uitzicht over de Gouwe.
In ere herstellen
Het streven bij deze transformatie is om de Maalderij in al zijn glorie te herstellen. Om dit mogelijk te maken wordt een deel van de aanbouwen rondom het gebouw gesloopt. Het ensemble van omringende gebouwen waar het pand zich mee vervlecht krijgt een nieuw passend karakter.
De bestaande oude details, de pareltjes van het pand, zijn deels weer in ere hersteld. In de oude structuur van het graanpakhuis worden woningen ingevoegd.
Transformatie met oog voor het karakter
Om de uitstraling en het karakter van het gebouw te behouden, wordt de gevel van het pand volledig gerestaureerd. Wat verminkt is aan het pand, zal met veel liefde hersteld worden. Maar deels is er ook gesloopt met behoud van mooie sleutelelementen. Zo blijft het verhaal en de identiteit van de Maalderij overeind. De huls is te kapot om te herstellen, dus wordt die opnieuw gerealiseerd. Binnen de oude karakteristieke stijl zal het pand getransformeerd worden naar een stevige moderne constructie.
Drieluik
Het project bestaat uit drie bouwdelen die alle drie een verschillende bouwstijl vertegenwoordigen. In het voorste gebouw zien we precieze bouwambacht, het middelste gebouw kent minder detail en het achterste gebouw is grotendeels strak, prefab en zonder details. Het middeldeel is een bestaand betonskelet. Daar voegt MINT nieuwe gevels toe, die aansluiting vinden bij het karakter van de Maalderij. Ze zijn moderner en stralen meer eenvoud uit.
Het slotstuk van het drieluik is het einddeel: de transformatie van een loods.
Dit ontwerp is bij een prachtplan gebleven en helaas niet gerealiseerd.