Tijdens de versterkingsoperatie nemen cataloguswoningen op grote schaal de plek van oorspronkelijke bebouwing in. Daarmee dreigt Groningen in korte tijd een deel van haar karakter kwijt te raken. Op zoek naar een beter alternatief deed MINT architecten ontwerpend onderzoek naar een eigentijdse Groninger Standaardwoning. Het leverde een publicatie op die wat ons betreft het begin van een nieuwe aanpak markeert.
De versterkingsoperatie is een complexe onderneming waarin onder grote druk beslissing genomen moeten worden. Bij het herbouwen van huizen, straten en dorpen is het bouwen van cataloguswoningen een van de mogelijkheden. Zo’n huis is betaalbaar en snel te bouwen, en daarmee op het oog een goede oplossing. Maar toch wringt er iets.
Een cataloguswoning is niet gemaakt voor de plek waar hij komt te staan, of ontworpen met de Groninger bouwcultuur als uitgangspunt. Het is daarnaast de vraag of zo’n woning past bij de manier waarop Groningers wonen. Een plan voor een cataloguswoning sluit vaak niet aan bij de ruimtelijke kaders van een gebied, waardoor de gemeente geen bouwvergunning verleent. Dit vertraagt het bouwproces, met alle gevolgen van dien voor bewoners die soms al jaren op een nieuw huis wachten.
Ook na de Tweede Wereldoorlog was de behoefte aan woningen groot. Tijdens de wederopbouw boden standaardwoningen uitkomst. Ze werden ontworpen en gebouwd door lokale architecten en aannemers, en in onderdelen gemaakt in fabrieken. Deze aanpak geeft nu opnieuw perspectief. Met een eigentijdse Groninger Standaardwoning kunnen we het herbouwen van huizen op een zorgvuldige manier versnellen, met woningen die industrieel gebouwd zijn, maar onmiskenbaar Gronings van karakter. Huizen die passen in de context waar ze een plek krijgen, aansluiten bij de wensen en gebruiken van hun bewoners en voldoen aan de ruimtelijke eisen.
In ons ontwerpend onderzoek naar de Groninger Standaardwoning brengen we in kaart waarom de ontwikkeling van die woning belangrijk is. Maar we laten ook zien hoe zo’n woning eruit zou kunnen zien, en waar je rekening mee moet houden tijdens het ontwerp ervan. Wat zijn de toe te passen elementen en mogelijkheden, en hoe gebruik je ze om tot een zorgvuldig ontworpen woning te komen?
In een aantal essays bespreken verschillende auteurs de essentie én de context van dit onderzoek. Zo zul je zien dat dé Groninger standaardwoning helemaal niet bestaat. Daarnaast pleiten we voor het opnieuw verenigen van de woorden ‘bouw’ en ‘kunst’. En hoe zit het eigenlijk met gestandaardiseerde woningbouw uit het verleden? Wat kunnen we daarvan leren?
De gemeente Groningen is intussen doordrongen van de noodzaak om de versterkingsopgave met aandacht op te pakken. Daar horen duurzame en circulair gebouwde woningen bij. Een daarbij passend bouwproces vindt intussen ook zijn weg naar beleidstafels. Als we de ingezette koers vasthouden, is de standaardwoning binnenkort opnieuw een kwalitatief hoogwaardig instrument om Groningen ook in de toekomst een provincie vol karakter te laten blijven.
De methodiek van de Groninger Standaardwoning is op elke plek toe te passen. Ons ontwerponderzoek is open sourceen dus door iedereen te gebruiken. Nieuwsgierig? De publicatie is te downloaden. En mocht je er met ons over in gesprek willen, dan ben je meer dan welkom.